Hoppa till sidans innehåll

Info om ridgrupper


Lektionsverksamheten på Nyby Torshälla Ridklubb 

Välkommen till Nyby Torshälla Ridklubbs ridskoleverksamhet. Nedanstående ger en översiktlig beskrivning av vad du kan förvänta dig som elev i ridskolans olika lektionsgrupper. För varje termin finns en övergripande planering för hela ridskolans verksamhet och utifrån den görs en individuell planering för respektive ridgrupp, vilken ridläraren står för.

Nyby Torshälla Ridklubb erbjuder ridlektion i ridhus såväl som i skog och mark. Förutom dressyr får eleverna träna på markarbete och hoppningens grunder. Till detta kommer hästkunskap i form av teorilektioner, vilka kan kompletteras med helg- och lovaktiviteter. 

Här kan du ladda ner våra informationsfoldrar för de olika nivåerna på grupper. Miniknattar ridlekis 45-minutersgrupp 60-minutersgrupp förberedandetävlingsgrupp tävlingsgrupp talanggrupp specialen

 Nedan finner du mer kortfattad info.

Miniknattar

Miniknattar erbjuder vi elever från 3 år. I våra miniknattarhandlar det mer om att umgås med hästar under ordnade former än regelrätt ridträning. Eleverna försöker att hitta balansen på hästryggen, följa med i hästens rörelser,  träna grundsits och helt enkelt bekanta sig med hästen. Under 90 minuter umgås vi med hästen i stallet och på hästryggen och därefter ingår även fika tillsammans med ridläraren.

Ridlekis

I ridlekis grupperna varvas ridning och hästkunskap under 60 minuters för att barn och föräldrar i lugn och ro ska få möjlighet att lära sig grunderna om hästar och ridning. I denna grupp handlar det också om att umgås med hästar under ordnade former än regelrätt ridträning. Eleverna försöker att hitta balansen på hästryggen, följa med i hästens rörelser,  träna grundsits och helt enkelt bekanta sig med hästen. De får en inblick i de grundläggande hjälperna, dvs de lär sig helt enkelt att starta, styra och bromsa hästarna. Ridlektionen innehåller olika ridvägar, de första är ”vänd rätt upp” (på medellinjen) , ”vänd snett igenom”(på diagonalen) och vänd över ridbanan (på mittlinjen). Eleven lägger här grundstenarna för sitt vidare arbete som ryttare men förväntas inte själv klara av hästen eftersom det helt enkelt är över elevens förmåga i denna fas.

I ridekis återfinns oftast de rena nybörjarna och de yngsta eleverna, men det kan skiljag flera år i utvecklingsnivå mellan en grupp barn i samma ålder, varför åldrarna på ridlekis kan varierar. Som förälder är du självklart välkommen med dina funderingar till ridläraren angående ditt barns rid- och hästutbildning.

45 minutersgrupperna

I 45-minuters grupperna utvecklas ridträningen. Eleverna jobbar vidare med sitsen och de grundläggande hjälperna, dvs  framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper. Under lektionerna fortsätter man att träna ridvägar, vilka byggs på med fler såsom vänd halvt igenom, serpentiner över medellinjen och volt tillbaka.

60 minutersgrupperna

I 60-minuters grupperna utvecklas ridträningen. Eleverna jobbar med sitsen och de grundläggande hjälperna, dvs  framåtdrivande, förhållande, vändande och sidförande hjälper. Under lektionerna utvecklar man ridvägarna, bland annat arbetar man på böjda spår som ingår i de lättare dressyrprogrammen.
Vid hopplektioner befästs den lätta sitsen och man fokuserar på god balans och följsamhet i hoppningen. Eleverna övar på att rida korrekta vägar före och efter hindren.

Eleverna förväntas själva kunna hantera sina hästar i galopp.
Det tar lång tid att lära sig grunderna och eleverna tjänar på att inte ha för bråttom utan att öva in dem rätt från början. Så även om ryttaren kan uppleva att man på ridlektionen upprepar samma övningar, behövs dessa repetitioner eftersom ryttaren glömmer en del mellan varje ridpass plus att det krävs en viss tid av träning för att eleven ska nå sin aha-upplevelse samt automatisering av hjälperna. Den här utbildningsfasen tar längre tid än tidigare faser.

Tävlingsgrupperna och talanggrupp

Ridskolan erbjuder lektionsgrupper på tre olika nivåer för de elever som har ambitionen att bli tävlingsryttare. Om dessa grupper kan du läsa mer under rubriken Info om tävlingsgrupper

Specialen

I specialen kan man välja att rida ett pass dressyr eller hoppning i veckan eller också kan man rida bägge passen. Specialen riktar sig till ungdomar med egen häst också vuxna på egen häst eller ridskolehäst. Detta är en grupp även för de som inte satsar på tävling, men som ändå vill utveckla sin ridning. Undervisningen sker i mindre grupper.

Läs även om Häst och stallvett  

Uppdaterad: 20 OKT 2016 13:13

prova2

 

socialmedia2   socialmedia

 

 

Postadress:
Nyby-Torshälla RK - Ridsport
Folkestavägen 2
64431 Torshälla

Kontakt:
Tel: 016-35 89 60
E-post: This is a mailto link