Hoppa till sidans innehåll

Ryttarens utrustning


 

Hjälmen är den viktigaste säkerhetsfaktorn och detta måste vara en godkänd ridhjälm med tre-punktsfäste. Det finns ett antal hjälmar att låna på ridskolan. Kom ihåg att för de yngre ryttarna ska hjälmen på så snart barnet går in i stallet.
 
Säkerhetsväst  är idag en självklar del i ryttarens utrustning. Standarden för säkerhetsvästar är utformad av BETA - British Equestrian Trade Association.  Västens bakstycke bör nå till atlaskotan i nacken samt täcka svanskotan.  För att ge det bästa skyddet skall västen sitta åt ordentligt, med t-shirt eller tunn skjorta under. Ett antal säkerhetsvästar finns att hyra på ridskolan.
 
Stövlar/skor ska vara rejäla och stadiga och måste ha klack. Detta för att foten inte ska kunna glida igenom stigbygeln så att ryttaren kan fasta med foten.
 
Byxorna ska vara bekväma, dvs inte för tajta men inte heller för bylsiga då tyg som veckar sig ofta ger upphov till skavsår. Skavsår kan man även få av byxornas sömmar.
 
Handskar. Det är lätt att få skavsår av tyglarna och därför är hanskar bra att ha. Hanskarna får dock inte vara hala så att tygeln glider ur handen. Det finns billiga vantar med gumminoppor på insidan som fungerar jättebra.
 
Ridspö (utan ögla) kan man så småningom skaffa. Det bör inte vara för långt och om det har ögla ska denna tas bort för att undvika att det fastnar vid incidenter. Kom ihåg att spö inte är till för att bestraffa hästen utan hjälpmedel för att förfina ryttarens hjälper.
 
Vidare ska elever med långt hår ska ha det uppsatt , smycken får inte användas eftersom det är en olycksrisk vid ridning och dessutom får eleven på hästryggen inte tugga tuggummi.

Uppdaterad: 28 MAJ 2016 16:19 Skribent: Mia Thun

prova2

socialmedia2   socialmedia

 

 

sponsor

Arbmiljöutbildning_grund_2022.png

Postadress:
Nyby-Torshälla RK - Ridsport
Folkestavägen 2
64431 Torshälla

Kontakt:
Tel: 016358960
E-post: This is a mailto link