Hoppa till sidans innehåll

Info om ridgrupper


Lektionsverksamheten på Nyby Torshälla Ridklubb 

Välkommen till Nyby Torshälla Ridklubbs ridskoleverksamhet. Nedanstående ger en översiktlig beskrivning av vad du kan förvänta dig som elev i ridskolans olika lektionsgrupper. För varje termin finns en övergripande planering för hela ridskolans verksamhet och utifrån den görs en individuell planering för respektive ridgrupp, vilken ridläraren står för.

Nyby Torshälla Ridklubb erbjuder ridlektion i ridhus såväl som i skog och mark. Förutom dressyr får eleverna träna på markarbete och hoppningens grunder. Till detta kommer hästkunskap i form av teorilektioner, vilka kan kompletteras med helg- och lovaktiviteter. 

Nedan finner du en kortfattad info om våra grupper. Undrar du något hör av dig till kontoret på This is a mailto link eller 016-358960. 

Miniknattar

Miniknattar erbjuder vi elever från 3 år. I våra miniknattarhandlar det mer om att umgås med hästar under ordnade former än regelrätt ridträning. Eleverna försöker att hitta balansen på hästryggen, följa med i hästens rörelser,  träna grundsits och helt enkelt bekanta sig med hästen. Under 90 minuter umgås vi med hästen i stallet och på hästryggen och därefter ingår även fika tillsammans med ridläraren.

Ridlekis/nybörjargrupp

I ridlekis grupperna varvas ridning och hästkunskap under 60 minuters för att barn och föräldrar i lugn och ro ska få möjlighet att lära sig grunderna om hästar och ridning. I denna grupp handlar det också om att umgås med hästar under ordnade former än regelrätt ridträning. Eleverna försöker att hitta balansen på hästryggen, följa med i hästens rörelser,  träna grundsits och helt enkelt bekanta sig med hästen. De får en inblick i de grundläggande hjälperna, dvs de lär sig helt enkelt att starta, styra och bromsa hästarna. Ridlektionen innehåller olika ridvägar, de första är ”vänd rätt upp” (på medellinjen) , ”vänd snett igenom”(på diagonalen) och vänd över ridbanan (på mittlinjen). Eleven lägger här grundstenarna för sitt vidare arbete som ryttare men förväntas inte själv klara av hästen eftersom det helt enkelt är över elevens förmåga i denna fas.

I ridekis återfinns oftast de rena nybörjarna och de yngsta eleverna, men det kan skiljag flera år i utvecklingsnivå mellan en grupp barn i samma ålder, varför åldrarna på ridlekis kan varierar. Som förälder är du självklart välkommen med dina funderingar till ridläraren angående ditt barns rid- och hästutbildning.

45 minutersgrupperna

I 45-minuters grupperna utvecklas ridträningen. Eleverna jobbar vidare med sitsen och de grundläggande hjälperna, dvs  framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper. Under lektionerna fortsätter man att träna ridvägar, vilka byggs på med fler såsom vänd halvt igenom, serpentiner över medellinjen och volt tillbaka.

60 minutersgrupperna

I 60-minuters grupperna utvecklas ridträningen. Eleverna jobbar med sitsen och de grundläggande hjälperna, dvs  framåtdrivande, förhållande, vändande och sidförande hjälper. Under lektionerna utvecklar man ridvägarna, bland annat arbetar man på böjda spår som ingår i de lättare dressyrprogrammen.
Vid hopplektioner befästs den lätta sitsen och man fokuserar på god balans och följsamhet i hoppningen. Eleverna övar på att rida korrekta vägar före och efter hindren.

Eleverna förväntas själva kunna hantera sina hästar i galopp.
Det tar lång tid att lära sig grunderna och eleverna tjänar på att inte ha för bråttom utan att öva in dem rätt från början. Så även om ryttaren kan uppleva att man på ridlektionen upprepar samma övningar, behövs dessa repetitioner eftersom ryttaren glömmer en del mellan varje ridpass plus att det krävs en viss tid av träning för att eleven ska nå sin aha-upplevelse samt automatisering av hjälperna. Den här utbildningsfasen tar längre tid än tidigare faser.

Miniförberedande tävlingsgrupp

När man rider i miniförberedande tävlingsgrupp rider man förutom sitt ordinarie ridpass i 60-mnutersgrupp ett ridpass till i veckan som har fokus på markarbete och hoppning. Denna grupp är förberedande för att man senare ska kunna rida i förberedande tävlingsgrupp och tävlingsgrupp. Lektionstiden är 1,5 timme och innefattar samling, hinderbyggnation och ridning. 

Tävlingsgrupper

När man rider i tävlingsgrupp rider man ett pass dressyr och ett pass hoppning/vecka. Innan man börjar rida i "riktig" tävlingsgrupp rider man i förberedande tävlingsgrupp. I tävlingsgrupperna är maxantalet elever 10st, ridningen är mer individanpassad och målet är att eleverna ska kunna åka ut och tävla på ridskolehäst. När man rider i tävlingsgrupp färbinder man sig att vara funktionär på våra tävlinsgar vilket också är en del av utbildningen mot att själv kunna åka ut och tävla. 

Träningsgrupper hopp

Ridskolan erbjuder hoppträning för privata ekipage tisdagar för Gabriella Brunn Ramstedt. Träningarna är bokningsbara för hela terminen men är även öppen för ströplatser. Är du intresserad av att träna kontakta This is a mailto link eller 016-358960. Ordinarie plats 300kr, ströplats 360.  

Specialen Dressyr

I specialen kan man välja att rida ett pass dressyr i veckan. Specialen riktar sig till ungdomar med egen häst och vuxna på egen häst eller ridskolehäst. Detta är en grupp även för de som inte satsar på tävling, men som ändå vill utveckla sin ridning. Undervisningen sker i mindre grupper.

Läs även om Häst och stallvett 

Uppdaterad: 19 MAR 2019 15:42

prova2

socialmedia2   socialmedia

 

 

sponsor

Arbmiljöutbildning_grund_2022.png

Postadress:
Nyby-Torshälla RK - Ridsport
Folkestavägen 2
64431 Torshälla

Kontakt:
Tel: 016358960
E-post: This is a mailto link