Hoppa till sidans innehåll

Ridgruppsnivåer-ordninarie grupper


Miniknattar

Miniknattar erbjuder vi elever från 3 år. I våra Miniknattar handlar det mer om att umgås med hästar under ordnade former än regelrätt ridträning. Eleverna försöker att hitta balansen på hästryggen, följa med i hästens rörelser,  träna grundsits och helt enkelt bekanta sig med hästen. 

Eleven förväntas inte själv klara av hästen eftersom det helt enkelt är över elevens förmåga i denna fas. Generellt kan man säga att dessa elever ofta sitter naturligt och avslappnat till häst. De ser ut att ha bra balans och följer med lätt i hästens rörelser, däremot klarar de inte tvära kast eller stopp utan då är det lätt att de ramlar av.  Eleverna har inte hunnit bli så starka ännu och de är inte alltid så reaktionssnabba.

Detta innebär att under denna fas i utbildningen behöver eleven ledare. Barnet behöver hjälp inte bara med att leda hästen under lektionen utan även vara ett stöd då hästen ska ryktas, sadlas, och tränsas samt leda ut hästen i ridhuset. Eleven behöver hjälp med att upp- och avsittning, kontroll av sadelgjord och stigläder.  
 
Detta är i första hand förälderns ansvar medan ridskolan kan erbjuda ideella insatser från klubbens ungdomar, de s k stallvärdinnorna som hjälper till i stallet. Känner du dig osäker hjälper självklart våra stallvärdinnor dig. Ett korrekt iordning-ställande av hästen är viktigt för säkerheten vid ridskolan 

Ridlekis/nybörjargrupp

Nybörjargrupper erbjuder vi  i olika åldrar. De grupper där eleverna är 5-6 år kallar vi Ridlekis. I alla nybörjargrupper handlar det mer om att umgås med hästar under ordnade former än regelrätt ridträning. Eleverna försöker att hitta balansen på hästryggen, följa med i hästens rörelser,  träna grundsits och helt enkelt bekanta sig med hästen. De får en inblick i de grundläggande hjälperna, dvs de lär sig helt enkelt att starta, stanna och svänga.

Eleven lägger här grundstenarna för sitt vidare arbete som ryttare, men förväntas inte själv klara av hästen eftersom det helt enkelt är över elevens förmåga i denna fas. 

Detta är i första hand förälderns ansvar medan ridskolan kan erbjuda ideella insatser från klubbens ungdomar, de s k stallvärdinnorna som hjälper till i stallet. Känner du dig osäker hjälper självklart våra stallvärdinnor dig. Ett korrekt iordning-ställande av hästen är viktigt för säkerheten vid ridskolan.

Lektionstiden i denna grupp är 1 timme och innefattar iordningställandet av hästarna i stallet med tillhörande teori och ridning. 

45-minutersgrupp

I våra 45-minutersgrupper handlar det fortfarande om att lära sig hantera hästen både i stallet och i manegen. Eleverna försöker att hitta balansen på hästryggen, följa med i hästens rörelser,  träna grundsits och helt enkelt bekanta sig med hästen. De får en inblick i de grundläggande hjälperna, dvs de lär sig att starta, styra och bromsa hästarna. Ridlektionen innehåller olika ridvägar, de första är ”vänd rätt upp” (på medellinjen) , ”vänd snett igenom”(på diagonalen) och vänd över ridbanan (på mittlinjen). 
 
Eleven lägger här grundstenarna för sitt vidare arbete som ryttare. Dock kan dessa grupper vara på varierande nivå och eleven förväntas inte själv klara av hästen i början. Därför har föräldrarna eller annan vuxen en viktig roll i denna fas av ridutbildningen. Efterhand ska eleven klara av hästen själv både i stallet och i mangegen. Det är i första hand förälderns ansvar att vara med som stöd men ridskolan kan erbjuda ideella insatser från klubbens ungdomar, de s k stallvärdinnorna i stallet. Ett korrekt iordning-ställande av hästen är viktigt för säkerheten. 

I dessa grupper lär sig eleverna efterhand att hantera hästen själv i skritt och trav och senare får eleverna även prova på galopp. Eleven måste behärska grundhjälperna start, stop och sväng innan de kan få prova på galopp. Galopp tränas då en och en i den så kallade katapulten. Det är ridläraren som avgör när eleven är klar för att prova galopp.  

Lektionstiden för denna grupp är 45 minuter. Samling sker i stallet 30 minuter innan lektionsstart för iordningställande av hästarna. 

60-minutersgrupp

I 60-minuters grupperna utvecklas ridträningen. Eleverna jobbar med sitsen och de grundläggande hjälperna, dvs  framåtdrivande, förhållande, vändande och sidförande hjälper. Under lektionerna utvecklar man ridvägarna, bland annat arbetar man på böjda spår som ingår i de lättare dressyr-programmen. Vid hopplektioner befästs den lätta sitsen och man fokuserar på god balans och följsamhet i hoppningen. Eleverna övar på att rida korrekta vägar före och efter hindren.
 
Eleverna förväntas själva kunna hantera sina hästar i galopp när man börjar i en timmesgrupp. 
 
Det tar lång tid att lära sig grunderna och eleverna tjänar på att inte ha för bråttom utan att öva in dem rätt från början. Så även om ryttaren kan uppleva att man på ridlektionen upprepar samma övningar, behövs dessa repetitioner eftersom ryttaren glömmer en del mellan varje ridpass plus att det krävs en viss tid av träning för att eleven ska nå sin aha-upplevelse samt automatisering av hjälperna. Ryttare befinner sig längre i den här utbildningsfasen jämfört med 30– och 45-minutersgrupperna. I 60-mingrupp kan man fortsätta och rida i så länge man så önskar. Vi har 60mingrupper på olika nivå. 

I de här grupperna har eleverna hunnit bli lite mer vana vid hästens rörelser. Eleverna börjar kunna använda  fler hjälper samtidigt, vilket tillsammans med ökad  styrka och förbättrad koncentrations-förmåga ökar kontrollen i ridningen. Förutsättningar för att kunna ta emot och bearbeta instruktioner ökar i takt med elevernas ålder och ridlektionsvana.

Lektionstiden är i denna grupp 60 minuter. Samling sker i stallet 20 minuter innan lektionsstart för iordningställande av hästarna. 

Det kan skilja flera år i utvecklingsnivå mellan en grupp barn/ungdomar i samma ålder, varför åldrarna i våra rigrupper varierar.  Som förälder är du självklart välkommen med dina funderingar till ridläraren eller vår elevcoach angående ditt barns rid- och hästutbildning.
 

Uppdaterad: 30 APR 2019 12:47 Skribent: Elin Svärd
E-post: This is a mailto link

prova2

socialmedia2   socialmedia

 

 

sponsor

Arbmiljöutbildning_grund_2022.png

Postadress:
Nyby-Torshälla RK - Ridsport
Folkestavägen 2
64431 Torshälla

Kontakt:
Tel: 016358960
E-post: This is a mailto link