Hoppa till sidans innehåll

Funktionärsroller - hopptävling


Kom ihåg att du som funktionär även under interna tävlingar ska vara en god representant för klubben, vilket du är genom att vara uppmärksam och trevlig både mot ekipage och publik. 

Stallansvarig

Stallansvarig stämmer av mot startlista att ryttarna kommer ut i rätt tid samt håller koll på ryttarna mellan stall och ridhus.

 

Framridning

Funktionärerna på framhoppningen ansvarar för in- och utsläpp. De höjer (inte mer än än klassen) och sänker hinder och kollar att rimligt antal språng hoppas. De ansvarar för att ryttarna uppträder sportsligt mot hästarna och varandra.

 

Ringmaster/dörrvakt

Det är ringmaster som finns vid insläpp i ridhuset och  kallar på den ryttare, som är i tur att rida. När sedan ryttaren ridit klar är det ringmaster som släpper in näste ryttare på tur samt släpper ut den ryttare som avslutat sin ritt. Ringmastern håller ordning på information som, vem är på tur att rida, vem som är på tur efter denna, eventuella pauser, etc .

 

Banpersonal

Banpersonal hjälper till med att höja och sänka hinder mellan olika kategorier. Den lägger bommar på plats vid nedslag. Kom ihåg att placera dig så att du inte är ivägen för den som tävlar. Banpersonalen hjälper även till med ombyggnad av banor samt hjälper till med underlaget vid behov.

 

Flaggare

Egentligen behöver man en flaggare vid start och en vid mål men vid vissa tävlingar kan en och samma person flagga både start- och målgång. Den flaggare som är placerad vid start är den som på speakerns startsignal ”Var så god och rid” höjer sin flagga för att sedan sänka den så snart någon del av hästen passerar startlinjen. Flaggaren som är placerad på mållinjen, höjer sin flagga när ryttaren närmar sig mål och sänker den vid själva målgången, dvs så snart någon del av hästen passerat mållinjen. Se till att komma överens om riktmärken för detta innan tävlingen startar. Vid tidtagning är det flaggan som styr när tidtagningen börjar och slutar.

 

Domartorn

I domartornet behövs en speaker samt en funktionär som håller koll på resultaten. På hopptävling handlar det om tidtagning och hoppningsprotokoll. Kom ihåg att på dessa positioner är det jätteviktigt att man är vaken och verkligen koncentrerar sig på tävlingen. Samtidigt har man ju bästa åskådarplats för tävlingen!

Uppdaterad: 14 JUN 2016 17:25

prova2

 

 

socialmedia2   socialmedia

 

 

 

 

Postadress:
Nyby-Torshälla RK - Ridsport
Folkestavägen 2
64431 Torshälla

Kontakt:
Tel: 016358960
E-post: This is a mailto link